Wytwarzanie skutecznych kosmetyków w domu – to proste!

1 Flares 1 Flares ×

Codziennie kobiety wydają w drogeriach ogromne pieniądze na kosmetyki obiecujące młodość i urodę. Najistotniejsze składniki produktów kosmetycznych można kupić o wiele taniej w aptekach i sklepach zielarskich. Kosmetyki przygotowane w domowych warunkach mają bardzo istotną cechę, a mianowicie są wolne od konserwantów.

Wytwarzanie kosmetyków na własne potrzeby jest proste i przyjemne. Wystarczy wyposażenie, które znajdziemy w każdej kuchni i dobre receptury :)

Wyposażenie

Garnki, urządzenia, łyżki czy pojemniczki znajdziemy w każdej kuchni. Ważne by do wytwarzania kosmetyków mieć osobne naczynia i sprzęt, gdyż resztki pokarmów i bakterie mogłyby zanieczyścić przygotowywane produkty. Możemy także zaopatrzyć się w specjalne  naczynia do przyrządzania kosmetyków, wyskalowane buteleczki, manierki i bagietki do mieszania. Do odkażania naszego sprzętu wystarczy wrzątek lub spirytus.

Metalowe naczynia nie nadają się do wytwarzania kosmetyków! Metal z którego są wykonane może wchodzić w reakcje chemiczne z niektórymi substancjami używanymi do produkcji preparatów. Najlepsze będą żaroodporne naczynia z porcelany lub szkła i drewniana lub ceramiczna łyżeczka do mieszania. Do odważania najlepiej zaopatrzyć się w w wagę kuchenną lub jubilerską o bardzo dokładnej skali. Do odmierzania wód i olejków możemy użyć łatwo dostępnej wyskalowanej butelki dla niemowląt.

Elektryczny ręczny mikser, a najlepiej spieniacz do kawy, będą idealne do doprowadzania niektórych kremów i balsamów do emulgowania. Emulgowanie to proces łączenia się 2 nie mieszających się cieczy: oleju i wody w stan zwany emulsją. Ubijanie trzepaczką powoduje, że do kremu może dostać się powietrze, dlatego po zakończeniu ubijania należy zamieszać gotowy kosmetyk, tak by zlikwidować pęcherzyki powietrza.

 Podgrzewanie składników

Do przygotowania kremów do ciała używamy dwie fazy: wodną i oleistą. Przed ich łączeniem obie fazy należy podgrzać do jednakowej temperatury. Część wodnistą podgrzewamy w ogniotrwałej porcelanowej miseczce, natomiast olejki i tłuszcze w miseczce ze szkła żaroodpornego w gorącej kąpieli wodnej. Miseczka ta powinna być na tyle głęboka, by po podgrzaniu można było ubijać krem mikserem, do momentu wystygnięcia.

Składniki

Ważne aby składniki były świeże. Wątpliwa będzie jakość kremu wytworzonego na zjełczałym olejku czy tłuszczu. Kupujcie składniki w aptekach, które przechowują surowce w chłodnych pomieszczeniach. Przed zakupem warto sprawdzić świeżość produktów używając nosa :) Niektóre składniki można nabyć również w sklepach internetowych, aczkolwiek o ich świeżości dowiemy się dopiero otwierając paczkę. Warto mieć sprawdzoną aptekę internetową, aby zamawiane surowce i składniki nie okazały się podróbką.

 Miary i wagi

Odmierzając składniki pamiętajmy o odliczeniu wagi używanego naczynia. Ważymy plasykową szalkę  i zerujemy wagę (funkcja tara) lub napełniamy naczynie, a na koniec ważenia odejmujemy jego wagę własną. Odmierzanie płynnych składników ułatwia  używanie pojemniczków ze skalą.

 Temperatury

Przy wytwarzaniu kremów gorąco i zimno odgrywają istotną rolę. Polecam używanie termometru kuchennego lub laboratoryjnego w celu uzyskania dokładnej temperatury. Kremy należy mieszać aż do ostygnięcia, nie przyspieszając tego procesu wstawiając gorącą miseczkę do naczynia z zimną wodą, gdyż w ten sposób kosmetyk się zwarzy. Przekładamy gotowy kosmetyk do pojemniczków o temperaturze pokojowej.

Przygotowywanie

Pamiętajmy, że produkując nasze własne, domowe kosmetyki nie musimy niewolniczo trzymać się receptury. Czasem trzeba odważnie wprowadzić zmiany, gdyż nawet przy dokładnym odmierzaniu składników mogą zaistnieć różnice w chemicznym składzie surowców. Wymaga to wprowadzenia do receptury korekty wg własnego uznania. Jeśli chcemy wyprodukować niewielką ilość kosmetyku celem wypróbowania,  należy zmniejszyć ilości dozowanych składników, zachowując jednak odpowiednie proporcje.

Przed użyciem naszego kosmetyku możemy wykonać próbę alergiczną wcierając go w skórę wewnętrznej części przedramienia, gdzie skóra jest bardzo delikatna.

Kilka słów o emulsjach

Jak już powiedzieliśmy każdy krem składa się z 2 faz: wodnej i tłuszczowej. Oba składniki nie łączą się ze sobą w naturalnych okolicznościach (olej wypływa na powierzchnię). Pomiędzy wodą, a olejemy tworzy się  napięcie powierzchniowo-graniczne. Można je zmniejszyć używając tzw. emulgatorów, dzięki czemu powstaje emulsja: delikatna zawiesina powstała z połączenia wody z tłuszczem.

Rozróżniamy dwa rodzaje emulsji:

-cząsteczki wody otoczone tłuszczem – emulsja typu woda w oleju: w/o.  W tym typie emulsji dobrze spisują się jako emulgatory takie składniki jak wosk pszczeli, lanolina czy olbrot. Przy dodawaniu składnika wodnistego należy mieszać intensywnie i długo, aż całość dobrze ostygnie. Najlepiej sprawdzi się mikser.

-cząsteczki tłuszczu zawieszone w wodzie – emulsja typu olej w wodzie o/w. Używana do produkcji lekkich, mlecznych kremów. Dodanie odpowiedniego emulgatora sprawia, że tłuszcze tracą zdolność odpychania wody i powstaje jednolita zawiesina. Mechaniczne mieszanie mikserem nie jest konieczne, gdyż może doprowadzić do powstania piany i oddzielenia się tłuszczu od płynu.

emulsja, woda, olej

 

Zapach i kolor

Kremy produkowane w warunkach domowych mają przeważnie nijaki kolor oraz zapach przypominający aptekę, a nie kwiaty czy owoce. Kremy takie są pozbawione aromatów i barwników. Nie alergizują. Oczywiście według własnego upodobania można dodać jako aromat np. kilka kropel naturalnych olejków roślinnych. Każdy powinien aromatyzować kosmetyki według siebie, gdyż ktoś może być uczulony na olejek miętowy, a ktoś na olejek pomarańczowy, każda alergia jest indywidualnym podrażnieniem skóry. Muszę wspomnieć, że naturalne olejki  eteryczne zawierają substancje lecznicze. O ich właściwościach leczniczych  napiszę w kolejnych artykułach :)

Zaletą kosmetyków robionych samodzielnie jest znajomość zastosowanych surowców, przez co łatwo wytropić alergen i nie stosować go w kolejnych produktach.

Przechowywanie

Świeże składniki, które łatwo ulegają psuciu np. olejki i tłuszcze najlepiej nabywać w takiej ilości, jaką zamierzamy zużyć. Ewentualnie można je przez krótki czas przechowywać w lodówce. Zioła, roztwory, wody zapachowe, olejki eteryczne przechowujemy szczelnie zamknięte w chłodnym miejscu.

Do przechowywania gotowych kosmetyków używamy szklanych lub porcelanowych pojemniczków, gdyż dłużej zachowają w nich świeżość. Takich pojemniczków możemy używać wielokrotnie, po wcześniejszym wyczyszczeniu.

Termin przydatności

Wytwarzane w warunkach domowych kosmetyki nie zawierają sztucznych konserwantów. ale wiele z naturalnych składników zawiera naturalne czynniki konserwujące i bakteriobójcze. Przechowujemy nasze kremy w zaciemnionym miejscu i zimnie, 10-15° byłoby idealne :) Nigdy nie używamy produktów zjełczałych i nadpsutych!

Naszymi produktami możemy podzielić się również z rodziną czy znajomymi. Pachnąca woda toaletowa w ładnej buteleczce  czy krem w stylowym pojemniczku własnej produkcji ofiarowane jako prezent z pewnością sprawią obdarowanej osobie więcej radości niż kupiony w drogerii prezent :D

Natalia (Kosmetyka 4 U – http://kosmetyka4u.blog.pl)

The following two tabs change content below.
Moją pasją jest kosmetyka, makijaż, rysunek i książki. Jestem niepoprawną romantyczką, uwielbiam podróżować i kocham dzieci. Lubię kawę z ciastkami, a dla równowagi jeżdżę na rowerze i trenuję z Ewą Chodakowską i Mel B ;). Lubię też pisać i stąd pomysł na blog:-)
2 comments on “Wytwarzanie skutecznych kosmetyków w domu – to proste!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 0 Email -- 1 Flares ×