Testujemy kosmetyki: Idravitae active krem multiwitaminowy z liposomami Red Pharma

2 Flares 2 Flares ×

Moja skóra ma silną tendencję do przesuszania i występowania podrażnień – szczególnie w okresie jesienno-zimowym, gdy grzeją kaloryfery, powietrze jest suche. Skóra jest narażona na zmienne temperatury, otarcia od grubych warstw ubrań oraz ograniczony dostęp powietrza. Dodatkowo po depilacji naskórek na nogach ma skłonności do silnego przesuszenia i łuszczenia się. Tak więc moja skóra to dość wymagający klient dla wszelkiego rodzaju kosmetyków ;) Dzięki uprzejmości firmy Red Pharma Laboratories otrzymałam możliwość przetestowania linii kosmetyków dla skóry suchej, wrażliwej i skłonnej do podrażnień.

20170217_115242Idravitae active krem multiwitaminowy z liposomami  (163 ml)

  • Zastosowanie kremu Idravitae ma na celu właściwe odżywienie, pielęgnację i nawilżenie skóry suchej, przesuszonej, łuszczącej się, popękanej.
  • Natłuszcza i regeneruje zniszczony naskórek
  • Niweluje szorstkość skóry, zmarszczki
  • Ochrona przed zimnem i mrozem
  • Zapobiega suchości i szorstkości skóry wywołanych różnymi czynnikami zewnętrznymi np. częste mycie (rąk), suche lub mroźne powietrze, wysychanie skóry po opalaniu.
  • Do stosowania w zmianach atopowych, łuszczycowych,
  • Po terapiach sterydowych i antybiotykowych,.

Moja opinia

Używam tego kremiku już od 2 miesięcy, zużyłam 2 opakowania stosując raz dziennie po prysznicu i oto moje obserwacje:

Pierwsze wrażenie jakie zrobił na mnie kosmetyk po otwarciu opakowania to jego naturalność. Brak substancji zapachowych oraz barwników, z związku z czym jest idealny dla alergików oraz osób o wrażliwej skórze.Kremik posiada bardzo delikatny zapach naturalnych składników zawartych w składzie kremu: masło shea oraz olej z nasion rdzawej róży.  Zapach jest bardzo delikatny, lekko orzechowy.

Konsystencja jest gęsta i jedwabista,  po roztarciu nie pozostawia ciężkiej, tłustej warstwy na skórze.

20170217_115607

Po nałożeniu na skórę, krem trzeba dokładnie wmasować, aby dobrze się wchłonął. Najlepiej odczekać chwilkę przed nałożeniem ubrania. Pozostawia delikatny, tłusty film, dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni skóry – pośrednio działając nawilżająco. Po aplikacji skóra długo zostaje nawilżona i bardzo miękka w dotyku. Skóra nabiera ładnego zdrowego kolorytu i lekko błyszczy. Mam 37 lat, a śmiało mogę powiedzieć, że skóra ciała po aplikacji jest delikatna i miękka jak u dziecka ;) Przesuszone partie skóry wygładzają się, są natłuszczone i nawilżone. Łuszczenie się naskórka znika, skóra jest gładka, jednolita. Podrażnienie i zaczerwienienie stopniowo ustępuje. Krem jest bardzo wydajny. Dość ciężko rozprowadza się na skórze, trzeba go dokładnie wmasować, ale jak wiemy masaż poprawia ukrwienie skóry i wzmacnia wchłanianie składników aktywnych.

20170217_120420

Plusy i minusy

                    PLUSY                                MINUSY
Nie podrażnia nawet najbardziej wrażliwej i atopowej skóry W przypadku tłustej skóry może działać komedogennie (powstawanie zaskórników)
Naturalny skład, jakość składników Trudność w szybkim rozsmarowaniu kremu na skórze
Wygładzenie łuszczącej się skóry Cena do ilości (163 ml za ok. 32 zł, 63 ml za ok 22 zł)
Zmiękczenie nawet bardzo przesuszonej skóry
Poprawa wyglądu i struktury skóry
Natłuszczenie i regeneracja skóry
Wzrost elastyczności skóry

 

Co znajdziemy w składzie kremu?

Substancje czynne zawarte w kremie:

  • Kompleks witamin A, E, C (w liposomach, aby się nie utleniała na skórze) i F poprawia strukturę warstwy rogowej naskórka,  nawilża skórę i zapobiega utracie wody, sprzyja syntezie kolagenu i odbudowuje płaszcz lipidowy.

  • Specjalna technologia kwasu mlekowego jest pomocna w tworzeniu środowiska kwaśnego pH 5,5 (naturalny odczyn zdrowej skóry), dzięki temu skóra odzyskuje naturalne mechanizmy obronne i odtwarza ochronną korzystną warstwę bakteryjną, niszcząc bakterie chorobotwórcze. Działa antyseptycznie i antybakteryjnie, uelastycznia i wygładza skórę.

  • Kwas salicylowy 2% działa antyseptycznie i antybakteryjnie, uelastycznia i wygładza skórę.

Skład INCI

INCI: Ingredients: Aqua, Mineral oil, Cetearyl Alcohol (and) PEG-20 Stearate, Cetearyl Alcohol, Isopropyl Palmitate, Glycerin, Salicylic acid, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Lanolin Alcohol, Triethanoloamine, Phenoxyethanol (and) Ethylhexylglycerin, Zea Mays Oil, Rosa Moschata Seed Oil, Glycerin (and) Ascorbyl tetraisopalmitate (and) Ceramides (and) Pentylene glycol, Tocopheryl Acetate, Tetrasodium EDTA, Lactic Acid.

Zagłębiając się w skład INCI kosmetyku można stwierdzić, że jest bezpieczny dla skóry. Nie zawiera sztucznych barwników, substancji zapachowych. Nie podrażnia, nie wywołuje zaczerwienienia i podrażnień. Może być stosowany przez osoby ze skórą wrażliwą, bardzo wrażliwą i atopową. W związku z tym, że skład kremu jest bardzo delikatny, aplikacja na podrażnioną skórę nie wywołuje pieczenia i dyskomfortu.

Analiza składu:

INCI/Nazwa polska Opis Działanie kosmetyczne                               
Mineral Oil / Olej mineralny Substancja jest mało reaktywna chemicznie, co oznacza dużą stabilność i trwałość w produktach gotowych. Zastosowana w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni film, dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni – jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie, kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę. Warstwa okluzyjna chroni skórę przed szkodliwymi czynnikami środowiskowymi.
Cetearyl Alcohol / Alkohol cetylowy i alkohol stearylowy Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Główne składniki tworzące alkohol cetylostearylowy. Należy do alkoholi tłuszczowych. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry tworzy na powierzchni film przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Dodany do kosmetyku poprawia właściwości użytkowe (aplikacyjne). Może działać komedogennie (sprzyjać powstawaniu zaskórników)
PEG-20 Stearate / Kwas stearynowy oksyetylenowany 20 molami tlenku etylenu Emulgator O/W, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Umożliwia wprowadzanie do roztworu wodnego substancji nierozpuszczalnych lub trudno rozpuszczalnych w wodzie, np. wyciągi roślinne, substancje tłuszczowe.
Isopropyl Palmitate / Palmitynian izopropylu Ciekły wosk. Substancja stabilna chemicznie. Emolient tzw. suchy. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną. dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni – jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie, kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę.
Glycerin / Gliceryna Alkohol trójwodorotlenowy Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.
Salicylic acid / Kwas salicylowy eksfoliant, substancja antybakteryjna Kwas salicylowy 2% działa antyseptycznie i antybakteryjnie, uelastycznia i wygładza skórę.
Butyrospermum Parkii (Shea) Butter / Masło shea Naturalny tłuszcz otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka). Kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
Lanolin Alcohol / Mieszanina alkoholi lanolinowych Należy do niejonowych substancji powierzchniowo czynnych. Otrzymywany z lanoliny. Tworzy wyczuwalny film, który wygładza naskórek i włosy, przez co je kondycjonuje. Proces mycia powoduje usunięcie m.in. substancji tłuszczowych, dlatego stosuje się substancje renatłuszczające, które odbudowują barierę lipidową. Może wnikać do warstwy rogowej naskórka
Triethanolamine (TEA) / Trietanoloamina Trójetanoloamina (TEA) – trzeciorzędowa amina alifatyczna Regulator pH, pozwala na uzyskanie odpowiedniego pH kosmetyku.
Ethylhexylglycerin / Etyloheksylogliceryna Alkilowa pochodna eteru gliceryny. Powoduje nawilżenie i natłuszczenie skóry. Stosowany w recepturze kosmetycznej podwyższa skuteczność tradycyjnych konserwantów.
Phenoxyethanol / Fenoksyetanol Półsyntetyczny środek konserwujący. Stosowany jest jako konserwant, utrwalacz w perfumach, zewnętrzny środek odkażający, rozpuszczalnik. Wykazuje silne właściwości antybakteryjne w szerokim spektrum oraz właściwości przeciwgrzybicze.
Zea Mays Oil / Olej kukurydziany Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, m.in. kwas linolowy. Pełni w kosmetyku funkcję emolientu, nawilżającego skórę. Zawiera także witaminę E, która chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Składnik chroni skórę Uelastycznia skórę, poprawia mikrokrążenie, odżywia i łagodzi podrażnienia. Nawilża
Rosa Moschata Seed Oil / Olej z nasion róży rdzawej Płynny olej o charakterystycznym zapachu owocu róży Składnik najczęściej spotykany w produktach przeciwzmarszczkowych do skóry dojrzałej, ujędrniających, Anti-Age, poprawiających elastyczność skóry, pomagających w likwidacji rozstępów i blizn. Dobrze się wchłania, pozostawia jedwabistą i wygładzająca, ochronną warstwę na skórze.
Glycerin / Gliceryna Alkohol trójwodorotlenowy Hydrofilowa substancja nawilżająca. Ma zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka, dzięki czemu pełni rolę promotor przenikania – ułatwia w ten sposób transport innych substancji w głąb skóry.
Ascorbyl tetraisopalmitate / Tetraizopalmitynian askorbylu Pochodna kwasu askorbinowego (witaminy C), rozpuszczalna w tłuszczach. Działa przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo, rozjaśniająco, nawilżająco i antybakteryjnie. Nie podrażnia, dobrze tolerowana przez najbardziej wrażliwe typy skóry. Najdroższa forma witaminy C, bardzo trwała i stabilna
Ceramides / Ceramidy Substancje tłuszczowe – sfingolipidy Nawilżanie skóry poprzez wytworzenie warstwy okluzyjnej, ograniczającej odparowywanie wody ze skóry.
Pentylene glycol /Glikol pentylenowy Rozpuszczalnik dla substancji hydrofilowych Substancja nawilżająca
Tocopheryl Acetate / Octan tokoferylu Nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w węglowodorach, alkoholach, tłuszczach i olejach. Estrowa pochodna tokoferolu o zwiększonej trwałości, stabilności wobec temperatury i tlenu. Substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry.
Tetrasodium EDTA / Sól tetrasodowa kwasu wersenowego Substancja stabilna chemicznie Zwiększa trwałość kosmetyku oraz jego stabilność.
Lactic Acid / Kwas mlekowy Organiczny hydroksykwas. Substancja hydrofilowa – rozpuszczalna w wodzie Substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Zmiękcza warstwę rogową.

Czy kupię ponownie krem multiwitaminowy Idravitae active? Na pewno.

Cena w stosunku do efektów? Wybieram efekty! Warto :)

Czekam na Wasze opinie o kremikach Red Pharma! Pozdrawiam :D

Natalia (Kosmetyka 4 U – http://kosmetyka4u.blog.pl)

The following two tabs change content below.
Moją pasją jest kosmetyka, makijaż, rysunek i książki. Jestem niepoprawną romantyczką, uwielbiam podróżować i kocham dzieci. Lubię kawę z ciastkami, a dla równowagi jeżdżę na rowerze i trenuję z Ewą Chodakowską i Mel B ;). Lubię też pisać i stąd pomysł na blog:-)
2 comments on “Testujemy kosmetyki: Idravitae active krem multiwitaminowy z liposomami Red Pharma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 Pin It Share 1 Email -- 2 Flares ×