Słowniczek składników do domowej produkcji kosmetyków

0 Flares 0 Flares ×

W poniższym słowniczku przedstawiam składniki i działanie poszczególnych preparatów. Większość podanych produktów można nabyć w aptekach, drogeriach lub sklepach zielarskich, a także w internecie. Zawsze jednak warto mieć sprawdzonego sprzedawcę. Listę składników będę uzupełniać na bieżąco, w trakcie dodawania kolejnych receptur kosmetycznych.Fragrant honey spa with oils and honey isolated on white

A

Alkohol – Czysty alkohol 96% można przy pomocy wody destylowanej rozcieńczyć do pożądanego stężenia, 70 %, 60% czy 40%. Czysty alkohol jest często dodawany do lotionów i toników. Posiada właściwości tonizujące, odtłuszcza skórę i działa antyseptycznie.

Aloe Vera (żel) -  Żel aloesowy otrzymywany jest z miąższu świeżych liści aloesu zwyczajnego. Aloe vera jest anytoksydantem. Zawiera witaminy A, C i E. oraz enzymy fosfatazę alkaliczną, amylazę i wiele innych. Bogactwo składników dopełniają minerały : chrom, magnez, cynk, potas, wapń. Aloe vera wspomaga regenerację skóry. Aloes zawiera sterole roślinne, dzięki  ich zawartości ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Kwas salicylowy hamuje aktywność grzybów, bakterii i wirusów. Aloe vera znajduje zastosowanie w kosmetykach anti-age. Zwiększa syntezę kwasu hialuronowego i kolagenu. Skóra, dzięki temu, staję się bardziej napięta. Aloes zwyczajny ma właściwości nawilżające, jest pożądanym składnikiem preparatów dla skór wrażliwych. Zapobiega przesuszaniu skóry.

Ałun – bezbarwny proszek, z drobnych przezroczystych kryształków. Rozpuszcza się w wodzie, nie rozpuszcza się w alkoholu. Ma działanie delikatnie dezynfekujące i  ściągające. Rozcieńczony roztwór ałunu dodajemy do wód po goleniu oraz wodach do twarzy.

Arnika – nalewka, środek antyseptyczny. Alkoholowy ekstrakt tego zioła to brązowy, aromatycznie pachnący płyn. Ma działanie dezynfekujące, wzmacnia krążenie krwi oraz wspomaga procesy gojenia się. Gotową nalewkę można nabyć w aptece.

B

Balsamy – mieszaniny żywic i olejków eterycznych. Przeważnie występują w drzewach iglastych. Żywice i olejki pozyskuje się poprzez nacinanie kory lub wyciskanie koniuszków gałęzi.

Benzoesowy kwas – biały, połyskujący proszek. Rozpuszcza się w ciepłej wodzie i tłustych olejkach. Używany jako środek konserwujący, antyseptyczny, przeciwgnilny i przeciwfermentacyjny. W niewielkich ilościach zapobiega świądowi przy wysypkach.

Benzoesowa nalewka – benzoes, roztwór alkoholowy żywicy benzoesowej. Można kupić gotową nalewkę w aptece. Ma brązową barwę i subtelny aromat wanilii. Używana do konserwowania tłuszczów.

Bławatek – chaber lub flores cyani to roślina lecznicza. Można uzyskać z niego niebieską farbkę do tonizowania siwych włosów.

Bolus alba – drobno roztarta biała glinka. Służy jako składnik pudrów, ze względu na właściwości wysuszające, absorbujące i odtruwające.

Bolus rubra – drobno roztarta czerwona glinka. Barwnik kosmetyczny.

C

Cynkowa maść – do jej wytwarzania używa się tlenku cynku – działa ściągająco na skórę i hamuje stany zapalne. Maść cynkową stosujemy w przewlekłych stanach zapalnych.

Cynkowy olejek – w skład wchodzi oliwa z oliwek i tlenek cynku. Łatwo się rozsmarowuje. Stosowany w medycynie ze względu na działanie lecznicze.

Cynku tlenek – (INCI Zinc Oxide) biały proszek hamujący stany zapalne, działa ściągająco. W postaci zmikronizowanej jest również naturalnym filtrem UV. Olejki i kremy  do opalania zawierające do 15% tlenku cynku pozwalają na uzyskanie preparatów nie pozostawiających białych śladów na skórze. Po rozsmarowaniu na skórze produkty są transparentne. Nietoksyczny i nieuczulający – znajduje zastosowanie w produktach dla dzieci, do makijażu, produktach do ust. W aplikacji zmniejsza odczucie tłustości, produkty nie pozostawiają błyszczącej skóry lecz matową. Jest także używany w produktach farmaceutycznych, m. in maści cynkowej. 

D

Drożdże – szara, krucha masa złożona z milionów mikroorganizmów. Drożdże zawierają witaminy, głównie z grupy B. Przy zanieczyszczonej cerze zaleca się przyjmowanie preparatów drożdżowych oraz stosowanie zewnętrzne jako maseczki. Kuracje drożdżowe dobrze leczą trądzik.

E

Eukaliptusowa nalewka – alkoholowy roztwór płynu pozyskiwanego z liści drzewa eukaliptusowego. Nalewkę można nabyć w aptekach i drogeriach jako  jasnobrązowy lub zielonkawy płyn. Ma działanie dezynfekujące, przeciwbólowe, przeciwświądowe. Dzięki odświeżającemu smakowi często używana jako dodatek do  doustnych środków pielęgnacyjnych: past do zębów, płynów do płukania ust.

F

Fango – szlam osadowy ze źródeł mineralnych w formie proszku. Dobrze wpływa na cerę tłustą i zanieczyszczoną ze względu na zawartość siarki.

G

Garbnikowy kwas – (Acidum Tannicum). Beżowy proszek rozpuszczalny w wodzie i alkoholu, ale nie w tłuszczach. Główny składnik dębianki (galasówki). Kwas garbnikowy działa ściągająco i dezynfekująco.

Gliceryna – (INCI Glycerin) bezbarwny, gęsty płyn. Naturalna gliceryna jest uzyskiwana przez zmydlanie tłuszczy roślinnych, głównie tłuszczu kokosowego. Rozpuszcza się w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym.  Działanie nawilżające gliceryny związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi.Gliceryna w naturalny sposób osłania skórę, przenikając do przestrzeni międzykomórkowych, gdzie wiąże ilość wody niezbędną do zachowania prawidłowego nawilżenia skóry. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, reguluje procesy prawidłowej odnowy naskórka. Działanie gliceryny jest długotrwałe. Penetruje do głębszych partii warstwy rogowej naskórka i pozostaje tam, regulując wilgotność przez około dobę. Obecność gliceryny wspomaga funkcjonowanie lipidów skórnych. 
Stosowana w kosmetykach gliceryna zapobiega wysychaniu preparatu oraz nadaje gładkość emulsji. Obok dobrego smarowania i rozprowadzania na skórze, zapobiega także wałkowaniu się kosmetyku w trakcie aplikacji. 
Gliceryna łagodzi działanie wysuszające alkoholu etylowego.

Glinka -  dostarcza skórze wiele substancji mineralnych oraz pierwiastków. Glinka zawiera makroelementy (krzem, magnez, wapń, glin, żelazo, fosfor) i mikroelementy (selen, cynk, molibden, miedź). Wykazuje ona właściwości ściągające, przeciwzapalne, wygładzające, oczyszczające, odkażające, bakteriobójcze, remineralizujące, zabliźniające, absorbcyjne oraz stymulujące i uaktywniające funkcje obronne organizmu.  Często stosowane w formie maseczek i peelingów. Maseczki z glinek można stosować na twarz i całe ciało. Glinka  wpływa na pH skóry, przywracając jej odpowiedni odczyn. Ponadto znajduje zastosowanie w preparatach opóźniających procesy starzenia skóry, ponieważ wspomaga jej regenerację oraz zauważalnie wygładza cerę. Bierze udział w usuwaniu toksyn, wpływając korzystnie na metabolizm komórkowy i pobudza krążenie w skórze. Najbardziej popularne rodzaje glinki to:

  • Glinka zielona pochodzi ze skał krzemionkowo – aluminiowych, charakteryzuje się najmocniejszym działaniem, stąd będzie odpowiednia dla osób z cerą tłustą i mieszaną. Dzięki silnym właściwościom dezynfekującym, gojącym i absorpcyjnym, pomaga uporać się z trądzikiem i delikatnie wysusza krosty. Jest również niezastąpiona w walce z cellulitem. Glinka zielona polecana jest także dla osób, które chcą zmniejszyć widoczność swoich zmarszczek.
  • Glinka biała zawiera bardzo dużo aluminium. Jest jedną z najdelikatniejszych glinek, więc mogą ją stosować osoby z wrażliwą i suchą cerą. Glinka ta bardzo łagodnie wygładza, odżywia, rozświetla i głęboko nawilżą skórę. Pomoże również przyspieszyć gojenie ran.
  • Glinki czerwone i żółte mają bardzo podobne właściwości. Zawierają duże ilości żelaza (żółta więcej), manganu, potasu oraz tytanu. Polecane są do pielęgnacji cery tłustej i jednocześnie wrażliwej.
  • Glinka różowa to laboratoryjne połączenie glinki czerwonej i białej. Charakteryzuje się delikatniejszym działaniem, niż glinka czerwona, stąd mogą ja stosować osoby z bardzo suchą cerą. Dzięki właściwościom łagodzącym i przeciwzapalnym polecana jest również do pielęgnacji cery wrażliwej.
  • Glinka bentonitowa powstaje z popiołów wulkanicznych. Posiada silne działanie oczyszczające, usuwa martwe komórki naskórka oraz wchłania nadmiar sebum. Jest idealna dla osób ze skórą tłustą i trądzikową.

 H

Hamamelisowa woda – wyciąg z liści i kory krzewu oczarowego  (hamamelis). Pachnie odświeżająco, płyn jest bezbarwny. Używana do pielęgnacji tłustej, zanieczyszczonej skóry, także skóry głowy. Ma działanie ściągające i tonizujące, łagodzi stany zapalne.

Henna – sproszkowane liście krzewu henny służące do farbowania włosów. Nadaje włosom jedwabisty połysk i miękkość.

K

Kakaowe masło – (INCI Theobroma Cacao (Cocoa) Seed Butter) powstaje jako produkt uboczny  przy produkcji kakao. Masło kakaowe jest zółte i kruche, przyjemnie pachnie. Dobrze nadaje się do wytwarzania kremów jako substancja podstawowa, ponieważ nie uczula.  Masło kakaowe wykazuje wysoką  biozgodność ze skórą, praktycznie nie powoduje uczuleń. Przyspiesza proces opalania, doskonale poprawia koloryt skóry. Posiada on także pewne właściwości ochronne przed promieniowaniem UV B. Masło kakaowe zawiera witaminy, potas, magnez, wapno, żelazo oraz kwas oleinowy, dzięki któremu rewelacyjnie regeneruje zmiękcza i nawilża skórę. Zapobiega nadmiernemu wysuszaniu naskórka. Łagodzi problem cery podrażnionej działaniem słońca i wiatru. Chętnie wykorzystywany jest także w celu ochrony spierzchniętej skóry rąk i ust. Blednięcie koloru jest oznaką jełczenia.

W recepturach preparatów kosmetycznych często bywa łączony z lanoliną, gdyż surowce te wykazują synergizm działania. Wosk owczy ułatwia przenikanie masła kakaowego, natomiast ono ogranicza z kolei lepkość wosku.

Kamfora – gruboziarnisty proszek uzyskiwany z drzewa kamforowego. Ze starych drzew uzyskuje się kamforę w formie stałej, a z młodych olejek kamforowy. Kamfora dobrze rozpuszcza się w olejkach i alkoholu. Praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie. Poprawia ukrwienie, , hamuje stany zapalne, działa przeciwświądowo i bakteriobójczo. Stosowana jako dodatek do kremów, toników i maści. Przechowujemy w suchym miejscu.

Kaolin – (INCI Kaolin clay) drobno zmielona glinka biała. Delikatna glinka polecana dla skóry delikatnej, wrażliwej, suchej i dojrzałej. Przy zastosowaniu tej glinki przy cerze suchej i delikatnej można do sypkiej maseczki zamiast wody dodawać olej zimnotłoczony lub macerat. Dzięki zawartości glinu ściąga pory i absorbuje nadmiar sebum, dzięki czemu może być używana także dla wrażliwej cery tłustej i mieszanej. Stosowana regularnie w formie maseczki oczyszcza i wygładza, łagodzi podrażnienia oraz poprawia koloryt skóry. Używana także w pastach, pudrach, kremach, mleczkach i tonikach. Matowi skórę, absorbuje nadmierną produkcję łoju oraz wzbogaca kosmetyk w mikroelementy i sole mineralne.

Kora dębowa – zawiera garbniki: garbnik dębowy i kwas garbnikowy. Wywary z kory mają działanie ściągające. Używane często do preparatów do moczenia stóp.

Kwas salicylowy(INCI Salicylic Acid) biały proszek bez zapachu, rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu etylowym 95%. Kwas salicylowy jest zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA).
Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1%-2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości przeciwzaskórnikowe, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne. Działa łagodniej  w porównaniu do kwasów AHA.
Dzięki temu iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne oraz do przenikania przez warstwę sebum i wnikania w głąb mieszków włosowo-łojowych, jest szczególnie polecany osobom z trądzikiem i nadmiernym wydzielaniem sebum oraz osobom z suchą skorą do stosowania na zanieczyszczającą się strefę T. Reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka
Optymalne pH dla preparatów zawierających kwas salicylowy wynosi 2,5-3.

L

Lanolina – (INCI Lanolin) uzyskiwana z oczyszczonego tłuszczu z wełny owczej. Kremowa substancja o specyficznym zapachu i jasnożółtej lub białożółtej barwie. Używana jako składnik kremów i emulsji. Jest naturalnym emulgatorem, posiada silną zdolność wiązania wody, tworząc stabilną emulsję W/O (woda w oleju). Lanolina ba bardzo dobre właściwości pielęgnacyjne, gdyż ma podobny skład do warstwy lipidowej skóry. Ma właściwości oczyszczające, wygładzające i natłuszczające. Łatwo wchłania się w skórę, reguluje gospodarkę wodną, zmiękcza naskórek i zmniejsza jego szorstkość. Wykazuje dobre efekty przy stosowaniu na skórę suchą i bardzo suchą.  

Lecytyna – w kosmetyce używamy przede wszystkim lecytyny zawartej w żółtku jajka.

Lniane siemię – drobne, jasnobrązowe nasionka, pęczniejące w mleku lub wodzie. Stosowane do maseczek przy cerze zanieczyszczonej.

M

Mentol – bezbarwny, krystaliczny proszek o odświeżającym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w alkoholu. Używany do wytwarzania płynów do płukania ust i toników. Posiada przyjemny miętowy zapach. Na skórze pozostawia uczucie chłodu. Działa dezynfekująco, łagodzi świąd.

Migdałowe otrąbki – używane do oczyszczania skóry oraz jako składnik maseczek. Można jako zamiennik używać otrąbek pszenicznych.

Mirra – sprzedawana w formie nalewki. Mirra to skamieniała żywica drzewa mirrowego. Bezbarwny płyn o balsamicznym zapachu. Dolany do wody nadaje jej mleczną barwę. Działa dezynfekująco, łagodzi stany zapalne. Stosowany do pielęgnacji jamy ustnej, do płukanek. Stany zapalne na dziąsłach pędzlujemy nierozcieńczoną nalewką z mirry.

Miód pszczeli – zawiera cukry, kwasy organiczne i enzymy. Lecznicze działanie miodu jest niezależne od tego czy jest scukrzony czy płynny. Najzdrowszy jest miód pozyskiwany na zimno w drodze wirowania.

Mlekowy kwas – bezbarwny płyn powstający przy fermentacji mleka. Posiada delikatne właściwości  złuszczające. Używany do okładów i płukań, do moczenia stóp.

O

Olejki eteryczne oraz oleje roślinne, naturalne wykorzystywane w kosmetologii znajdziesz TUTAJ

Olejek rycynowy – Olejek rycynowy to najbardziej błyszczący olej roślinny, dlatego wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym jako składnik pomadek i błyszczyków. Poza tym dodawany jest do kremów, którym nadaje śnieżnobiały kolor, a użyty przy produkcji mydeł zapewnia ich delikatność. Doskonale sprawdza się również przy pielęgnacji brwi, rzęs, włosów, dłoni i paznokci. Włosy rzęsy staną się zdrowsze, silniejsze i odporniejsze. Do pielęgnacji skóry stosowany jako środek nawilżający i leczniczy. Ma działanie łagodzące, ochronne i  nawilżające. Olejek rycynowy zmniejsza podrażnienia skóry i przyspiesza gojenie. Jest on składnikiem wielu maści aptecznych.

Oliwa z oliwek – uzyskiwana przez tłoczenie na zimno dojrzałych owoców drzewa oliwnego. Oliwa tłoczona na gorąco jest gorszej jakości. Smarowanie skóry surowa oliwą nadaje zdrowy, promienny wygląd, a dobroczynne witaminy bezpośrednio wnikają w jej głąb. Szczególne działanie odmładzające ma zawarta w oliwie witamina E – naturalny antyutleniacz. Powoduje wygładzenie zmarszczek, odświeża, natłuszcza, działa kojąco na skórę. Oliwa z oliwek zawiera również cenną witaminę F, czyli jeden ze składników bariery chroniącej skórę przed utratą wilgoci. Dzięki niej odbudowuje płaszcz lipidowy naskórka i w ten sposób przywraca mu naturalną barierę ochronną. Działa na skórę kojąco, wzmacnia jej naturalną odporność, zabezpiecza ją przed odwodnieniem, a także likwiduje szorstkość skóry. Bardzo szybko jełczeje, dlatego należy przechowywać w chłodnym miejscu.

P

Parafina i olej parafinowy – pozyskiwane z ropy naftowej i smółek węgla brunatnego. Stosowane do pielęgnacji dłoni i w kosmetykach przemysłowych.

Pomarańczowa woda – uzyskiwana przez destylację kwiatów pomarańczy. W kosmetyce stosowana zamiast zwykłej wody ze względu na przyjemny zapach i łagodzący wpływ na skórę. Zwiększa elastyczność i jędrność skóry, działa  regenerująco, przeciwdziała starzeniu się skóry i zmarszczkom.

Pumeks – wulkaniczny minerał. Można nabyć sproszkowany lub sprasowany. Używany do ścierania zrogowaciałego naskórka oraz usuwania zbędnego owłosienia.

R

Różana woda – (INCI: Rosa Damascena Flower Water) powstaje jako produkt uboczny przy produkcji olejku różanego. Posiada piękny zapach i pielęgnuje skórę. Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu. Używana jako składnik w preparatach do pielęgnacji skóry wrażliwej z problemami naczynkowymi, z nadmiernym wydzielaniem sebum; regenerujących dla uszkodzonej, przesuszonej. Stosowana w delikatnych kremach i tonikach zamiast zwykłej wody.

Rumianku wyciąg – ekstrakt z kwiatów, ma brunatny kolor i rumiankowy zapach. Zawiera skoncentrowane składniki czynne. Działa przeciwzapalnie oraz leczniczo. Leczy stany zapalne, egzemy, ropienie.

S

Skrobia kukurydziana modyfikowana – (INCI Corn Starch Modified) ma postać białego, sypkiego proszku bez smaku i zapachu. Wprowadza gładkie i aksamitne odczucie do różnorodnych, powszechnie stosowanych produktów do pielęgnacji ciała oraz takich kosmetyków jak pudry i podkłady. Jest efektywnym zamiennikiem talku. W tym zastosowaniu może pochłaniać wilgoć z powierzchni ciała.
Wykazuje dużą zdolność absorbowania sebum z powierzchni skóry. Stosowana jest do pudrów (luźnych i prasowanych); podkładów; zasypek dziecięcych; kremów, mleczek i balsamów, a także maści osuszających.

T

Talk – biały, drobny proszek używany do pudrów do ciała. Działa wysuszająco, łagodzi stany zapalne. Po aplikacji pozostawia na skórze cieniutką warstewkę.

Tran – jasny olej o lekkim rybim zapachu uzyskiwany z wątroby ryb morskich. Jest bogaty w witaminy A i D, zawiera kwasy tłuszczowe, cholesteryny, jod, fosfor, siarkę i żelazo. Używany jako dodatek do emulsji. Działa leczniczo na rany, zanieczyszczoną, szorstką i spękaną skórę. Stosowany również przeciw wypadaniu włosów.

Tween 80 – wytwarzana syntetycznie oleista ciecz używana jako emulgator przy produkcji kremów. Posiada zdolność łączenia tłuszczy z wodą. Kremy po dodaniu Tweenu 80 nabierają konsystencji gęstej śmietany.

Tytanowa biel – tlenek tytanu, biały, miałki proszek używany do produkcji szminek i pudrów. Posiada doskonałe właściwości kryjące. Działa wysuszająco zapobiega stanom zapalnym.

W

Wazelina – tłuszcz mineralny, gęsta, półprzezroczysta masa pozbawiona zapachu. Pozyskiwana przy destylacji ropy naftowej. Skóra nie wchłania jej. Wazelina może zatykać pory skóry. Używana do wytwarzania kosmetyków działających powierzchniowo jak kremy ochronne lub szminki. Stosowana przy produkcji maści leczniczych gdyż przy pomocy odpowiedniego emulgatora można ją łączyć z lekami.

Woda destylowana – woda oczyszczona i zdemineralizowana za pomocą destylacji. Sprzedawana w aptekach, drogeriach, a nawet stacjach benzynowych. Idealnie nadaje się do wyrobu kosmetyków, gdyż jest to woda miękka, nie zawierająca wapnia, żelaza czy siarki i innych związków nieorganicznych, mogących mieć negatywny wpływ na działanie kosmetyku.

Wosk biały – według badań naukowych wosk zawiera ponad 300 dobroczynnych składników (witaminy, mikroelementy, rozmaite kwasy w tym tłuszczowe). Farmaceutyczny wosk biały jest pozbawiony zapachu, ma postać plastycznych perełek. Jest szeroko stosowany w kosmetyce, jako składnik ochronny i stabilizujący. Występuje w recepturach pomadek, maści i tłustych kremów o wysokiej jakości. Nie podrażnia skóry i nie ulega jełczeniu. W masowej produkcji wyrobów kosmetycznych często jest zastępowany woskami syntetycznymi lub żywicami.

Wosk pszczeli – według badań naukowych wosk zawiera ponad 300 dobroczynnych składników (witaminy, mikroelementy, rozmaite kwasy w tym tłuszczowe). Wosk pszczeli to stała masa, pachnąca miodem. Wosk jest pozyskiwany przez stapianie pustych plastrów pszczelich, oczyszczonych z zanieczyszczeń.  Wykazuje działanie natłuszczające, ochronne i zapobiega wysuszaniu skóry. Ma barwę od jasnożółtej po brunatnożółtą. Jest substancję emulgującą, nadaje kremom jedwabisty połysk. Nie jełczeje.

Z

Zioła – zbudowane z różnorodnych związków chemicznych, wytwarzają wiele związków organicznych. Zawartość substancji czynnych w ziołach zależy od gleby, klimatu, gatunku roślin i okresu ich zbioru. Najważniejsze substancje z punktu widzenia kosmetyki:

  • antybiotyki – zawierają je m. in. łopian, babka, chmiel, jaskółcze ziele, jałowiec, chrzan. Stosowane od dawna do przemywań, okładów i kąpieli, a w kosmetyce w maskach ziołowych oraz w postaci wyciągów roślinnych.
  • azuleny – zawierają je m.in rumianek zwykły, rumian szlachetny, krwawnik. Wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne, zmniejszają obrzęki oraz działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie. Azuleny są używane jako składniki masek ziołowych, napary do przemywania skóry i okładów przy trudno gojących się ranach i oparzeniach. Wyciągi stosuje się jako składniki płynów, mleczek, kremów.
  • garbniki – zawierają je m. in. kora dębu, kłącze pięciornika, szałwia i mięta. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i ściagająco, a także zmniejszają pieczenie i świąd. W kosmetyce stosuje się garbniki do przemywań, okładów i kąpieli przy trądziku pospolitym,  łojotoku,  stanach zapalnych skóry, a także nadmiernej potliwości.
  • pektyny – zawarte w jabłkach, porzeczkach, cytrynach, morelach i burakach, działają łagodząco i przeciwzapalnie.
  • związki śluzowe – zawarte m. in  prawoślazie, nasionach lnu i kozieradki, kwiatostan lipy, korzeń żywokostu, pigwa. Namaszczają skórę, działają powlekająco, leczniczo, kojąco i wygładzająco. Osłaniają płaszcz tłuszczowy skóry. Stosuje się je w postaci kataplazm. W kosmetyce dodaje się do kremów dla cer wrażliwych.
  • związki flawonowe – zawierają m. in. kwiaty nagietka, kasztanowca, fiołek trójbarwny, liście brzozy, dzika róża, kwiat gryki, świetlik lekarski, pomidory, pomarańcze i papryka. Najbardziej znane związki flawonowe to rutyna, kwercetyna i hesperydyna. Wzmacniają naczynka włosowate, działają przeciwzapalnie, baktriobójczo i przeciwalergicznie.
  • hormony roślinne – pełnią rolę katalizatorów, niektóre tzw. fitohormony mają działanie podobne do hormonów ludzkich. Szałwia, nagietek, lipa i chmiel zawierają związki zbliżone do działania estrogenów.
  • witaminy – pełnią istotną rolę w organizmie ludzkim. Mają istotny wpływ na wygląd i prawidłowe funkcjonowanie skóry, naczyń krwionośnych czy mięśni. Do organizmu muszą być dostarczane z zewnątrz.
  • kwas krzemowy – wzmacnia tkankę łączną, stymuluje ukrwienie naskórka
  • olejki eteryczne -  pobudzające i ożywiające organizm
  • saponiny, siarka, glikozydy – oczyszczają, dezynfekują

Ż

Żółtko – pielęgnuje skórę i włosy dzięki zawartości lecytyny i cholesteryny.  Używane do kremów do szybkiego zużycia, do maseczek i balsamów do pielęgnacji ciała i włosów.

Natalia (Kosmetyka 4 U – http://kosmetyka4u.blog.pl)

 

The following two tabs change content below.
Moją pasją jest kosmetyka, makijaż, rysunek i książki. Jestem niepoprawną romantyczką, uwielbiam podróżować i kocham dzieci. Lubię kawę z ciastkami, a dla równowagi jeżdżę na rowerze i trenuję z Ewą Chodakowską i Mel B ;). Lubię też pisać i stąd pomysł na blog:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- 0 Flares ×