Olej kokosowy – naturalny kosmetyk

5 Flares 5 Flares ×

Olej kokosowy jest nazywany masłem kokosowym lub po prostu tłuszczem kokosowym. Olej kokosowy otrzymuje się poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry – twardego miąższu orzechów palmy kokosowej (Cocos nucifera). Najzdrowszy jest ten zimnotłoczony, nierafinowany. Posiada piękny, typowo kokosowy, egzotyczny zapach. I wlaśnie taki polecam do produkcji domowych kosmetyków :) Olej rafinowany jest przetworzony: odkwaszany i wybielany. Rafinowana wersja jest prawie bezzapachowa. Dlatego zawsze przed zakupem sprawdź na etykiecie rodzaj oleju i kupuj najlepszy: nierafinowany.

W postaci płynnej olej kokosowy jest lekko żółty. W temperaturze poniżej 25 °C przybiera wygląd przypominający ścięty, biały tłuszcz (stąd nazwany także masłem kokosowym).  Stan skupienia nie wpływa na smak i jakość produktu. Aby przedłużyć trwałość oleju kokosowego przechowuj go w suchym, chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Olej-kokosowy

Kokos niezwykłe właściwości zawdzięcza specyficznemu połączeniu kwasów tłuszczowych z innymi wartościowymi składnikami, takimi jak witaminy z grupy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, żelazo, fosfor i cynk. Olej kokosowy to bogactwo kwasów tłuszczowych – średnio oraz krótko łańcuchowych. Sam olej kokosowy zawiera także sporo naturalnych antyoksydantów, które uchronią organizm przed nadmiernym szkodliwym działaniem wolnych rodników – opóźnią proces starzenia i sprawią, że nie będziemy musieli martwić się tak dużą ilością zmarszczek! Olej kokosowy pozytywnie wpływa na kondycję i wygląd skóry i włosów .

Zawartość kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym

Nasycone kwasy tłuszczowe – ok 93%

  • kwas laurynowy – ok 44-51%
  • kwas mirystynowy – ok 13-18%
  • kwas palmitynowy – ok 8-12%
  • kwas kaprylowy – ok 7%
  • kwas kaprynowy – ok 6%
  • kwas stearynowy – ok 3%

Nienasycone kwasy tłuszczowe

  • jednonienasycone – kwas oleinowy (Omega-9) – około 6,5%,
  • wielonienasycone – kwas linolowy (Omega-6) – około 1,5%,

olej-kokosowy-sklad

Kwas laurynowy

Olej kokosowy jest bogaty w kwas laurynowy (44-51%). Co ciekawe kwas laurynowy naturalnie występuje tylko w kokosie oraz mleku matki. Kwas laurynowy odpowiada za budowę odporności organizmu i jest znany ze swoich niezwykle silnych właściwości antybakteryjnych i przeciwwirusowych oraz przeciwgrzybicznych. Dzięki zawartości kwasu laurynowego bezsprzecznie olej kokosowy możemy określić mianem naturalnego antybiotyku nie naruszającego flory bakteryjnej organizmu. Na przykład, substancje te okazały się być zabójcze dla bakterii Staphylococcus aureus czyli Gronkowca złocistego (który jest bardzo groźnym patogenem mogącym powodować wiele schorzeń) i drożdży Candida albicans, które są najczęstszym źródłem zakażeń drożdżycą.

Przykłady zastosowań:

Stosowanie oleju kokosowego w kuchni

  • Badania wykazały, że ze względu na łatwość przyswajania olej kokosowy pomaga stymulować metabolizm.
  • Dla walczących z nadwagą – nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej zmniejsza apetyt, przyspiesza metabolizm i zwiększa spalanie tłuszczu w rezultacie powodując utratę wagi,
  • Do smarowania pieczywa (nie zawiera cholesterolu i tłuszczów trans).
  • Do smażenia w wysokich temperaturach (posiada wysoką temperaturę dymienia – powyżej 200 °C).
  • Do pieczenia i przygotowywania deserów.
  • Do koktajli owocowych (wysoka zawartość witamin i minerałów)

W domowej apteczce

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Dla alergików – łagodzi katar sienny (można go aplikować do nosa).
  • Wzmacnia organizm – w okresach rekonwalescencji, przy anemii, w okresach większego ryzyka zachorowań, a także przy przeziębieniach i zapaleniach górnych dróg oddechowych.
  • Na choroby skóry – hipoalergiczny dla osób z różnymi stanami zapalnymi skóry, egzemą, trądzikiem.
  • Na choroby układu nerwowego (choroba Alzheimera, Parkinsona, stwardnienie rozsiane).

W kosmetyce

  • Nawilżający i odżywczy – doskonały balsam, pomocny również w walce z rozstępami i cellulitem.
  • Przeciwzmarszczkowy – dzięki bogactwu antyoksydantów zwalczających wolne rodniki, spowalnia starzenie się skóry.
  • Przyspieszający gojenie – dzięki właściwościom antyseptycznym i antybakteryjnym przyspiesza gojenie trudno gojących się ran (odparzenia, obtarcia, u cukrzyków), a także oparzenia słoneczne i łagodzi świąd po ukąszeniach owadów.
  • Dla osób z suchą skórą – olej kokosowy może poprawić wilgotność skóry i wzmocnić barierę lipidową skóry.
  • Do pielęgnacji skóry niemowląt – bezpieczny, naturalny (pielęgnacja skóry przy odparzeniach pieluszkowych, otarciach skórki, jako delikatny krem ochronno-nawilżający, jako dodatek do kąpieli dla ochrony i pielęgnacji skóry).
  • Do pielęgnacji włosów – jako maseczka nawilżająco-odżywcza wzmacnia cebulki włosowe oraz strukturę włosa Włosy stają się mocne, zdrowe i pełne  blasku.
  • poprawia kondycję włosów i skóry głowy: zapobiega rozdwajaniu końcówek włosów zmniejsza wypadanie włosów, pomaga w walce z łupieżem.
  • Do pielęgnacji jamy ustnej – świetny jako dodatek domowej pasty do zębów – wzmacnia szkliwo, mineralizuje, dba o dziąsła oraz wybiela powierzchnie zębów.
  • Do demakijażu twarzy – świetnie zmywa makijaż, hipoalergiczny.
  • Do demakijażu oczu – nie wywołuje podrażnień, a dodatkowo wzmacnia i odżywia rzęsy.
  • Domowy dezodorant.
  • Peeling pielęgnujący skórę z dodatkiem np. soli lub cukru .
  • Olej do masażu o pięknym zapachu i doskonałych właściwościach pielęgnacyjnych.
  • Olejek do opalania (współczynnik ochrony przeciwsłonecznej SPF 4-5).
  • Dodatek do kąpieli.

maslo kokosowe

Dla osób uprawiających sport i dbających o formę

  • Olej kokosowy zapewnia energię do zwiększenia wyników sportowych, ponieważ zawiera głównie średnio-łańcuchowe kwasy tłuszczowe, które są szybko przekształcane w wątrobie i absorbowane w postaci energii, oraz całkowicie spalone i nie przechowywane jako tłuszcz.
  • Po treningu doskonale uzupełnia spaloną energię.

Zachęcam do używania oleju kokosowego zarówno do produkcji domowych kosmetyków, jak i w kuchni :)

Natalia (Kosmetyka 4 U – http://kosmetyka4u.blog.pl)

Źródło: hipokratesa.pl, olej-kokosowy.eu, zdrowy-olej.pl

The following two tabs change content below.
Moją pasją jest kosmetyka, makijaż, rysunek i książki. Jestem niepoprawną romantyczką, uwielbiam podróżować i kocham dzieci. Lubię kawę z ciastkami, a dla równowagi jeżdżę na rowerze i trenuję z Ewą Chodakowską i Mel B ;). Lubię też pisać i stąd pomysł na blog:-)
5 comments on “Olej kokosowy – naturalny kosmetyk
  1. Wszystko, co napisane w poście jest prawdą! Od jakiegoś czasu używam olej kokosowy w kuchni i na włosy – efekty są niesamowite. Moje kiedyś połamane włosy odzyskały swoją świetność, a smak nawet zwykłych kotletów zyskał dodatkową delikatność i aromat dzięki kokosowi. Polecam każdemu :)

  2. Swietny post, mysle jednak ze zabraklo w nim bardzo istotnej informacji-olej kokosowy nierafinowany to dobrodziejstwo natury i takiego winnismy uzywac

    • Oczywiście, masz rację :) Ja używam oleju nierafinowanego ponieważ jest naturalny, nieprzetworzony, bogaty w składniki i pięknie pachnie. Dla mnie to oczywiste :) Już zaznaczyłam tą informację we wpisie. Pozdrawiam!

Odpowiedz na „feel-sexyAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


5 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 3 Pin It Share 2 Email -- 5 Flares ×