Domowa mydlarnia – DIY zrób mydełko z odżywczych olejów roślinnych we własnej kuchni

4 Flares 4 Flares ×

Domowe mydełka wyrabiano  z tłuszczu od wieków. W obecnych czasach domowa mydlarnia daje nam wiele możliwości wyboru. Możemy robić mydełka z naturalnych olejów: awokado, kokosowego, z oliwy, masła shea czy kakaowego. Wybór zależy od właściwości jakie chcemy uzyskać. Produkcja w domowej mydlarni jest tania, a jakość domowych wyrobów sprawi, że już nie wrócisz do używania mydeł drogeryjnych :-) Robione w warunkach domowych mydło ma większą zawartość gliceryny, która utrzymuje wilgoć skóry i zmiękcza ją. W sklepowych mydłach gliceryna jest usuwana i sprzedawana jako wartościowy produkt uboczny. Także zawartość naturalnych olejów i maseł kosmetycznych w takich mydłach jest bardzo niska.

Domowe, naturalne, bogate w składniki pielęgnacyjne mydełko pozbawione zbędnej chemii będzie doskonałym prezentem, ale pamiętaj, że przed użyciem musi poleżakować 4-6 tygodni, aby zakończyły się wszystkie procesy chemiczne. Mydło to związek chemiczny  powstający w procesie chemicznym zwanym zmydlaniem z połączenia kwasów tłuszczowych (oleju, oliwy) z zasadą (sodą kaustyczną NaOH).

Składniki

Tłuszcze do wyrobu mydła

Możemy użyć praktycznie każdego tłuszczu roślinnego. Na szczególne polecenie zasługują:

  • Oliwa z oliwek (olive pomace)
  • Olej rzepakowy, kokosowy, awokado, sojowy, ze słodkich migdałów, rycynowy, palmowy, jojoba
  • Masło shea, kakaowe
  • Czysta margaryna roślinna (planta)

Tłuszcze te można ze sobą mieszać w różnych zależnych od receptury proporcjach. Najlepiej do tańszego, bazowego tłuszczu dodawać domieszki droższych.

Woda destylowana

Oczyszczona metodą destylacji ze składników mineralnych i zanieczyszczeń. Idealna do wyrobu mydła i domowych kosmetyków. Wodę destylowaną można kupić np. na stacji benzynowej.

Soda kaustyczna

Inaczej wodorotlenek sodu NaOH to bardzo żrąca i mocna zasada, dlatego trzeba postępować z nią bardzo ostrożnie. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w miejscu niedostępnym dla dzieci i zwierząt. W trakcie produkcji mydła zadbaj o dobrą wentylację i otwórz okno, gdyż opary NaOH są niebezpieczne. Pracuj z dala od żywności, przyborów codziennego użytku (sztućce, szklanki itp). Zadbaj, by nikt w pobliżu się nie kręcił, zwłaszcza dzieci, psy czy koty. Do własnej ochrony używaj ochronnych okularów i gumowych rękawic. Ważne by wykonywać recepturę starannie i ostrożnie, stosować się do podanych wskazówek i na pewno nic złego nie stanie. :-) NaOH wchodzi w reakcję z kwasami tłuszczowymi zawartymi w oleju i dezaktywuje się w okresie 4-6 tygodni leżakowania mydła. Sodę kaustyczną można kupić w sklepach z odczynnikami chemicznymi.

Dodatki

Najlepiej dodawać po leżakowaniu i ponownym przetopieniu mydła. Wtedy wyglądają najatrakcyjniej. Suszone dodatki jak kwiaty czy plasterki suszonych cytrusów oraz niektóre naturalne barwniki w świeżym, aktywnym chemicznie mydle mogą zmienić kolor.

Bezpiecznie możesz korzystać z poniższych dodatków.

  • Olejki eteryczne ( patrz akapit: Kompozycja zapachowa)
  • Miód i mleko
  • Gorzka czekolada
  • Zioła – liście mięty lub rozmarynu
  • Sproszkowana skórka pomarańczowa
  • Barwniki do mydeł
  • Mydlane konfetti (malutkie mydlane kształty)

 

Domowe laboratorium

Na szczęście nie potrzebujesz wielu sprzętów, a większość z nich na pewno masz w domu :-) Do produkcji mydła sprzęt musi być ze szkła, drewna lub ze stali nierdzewnej.

  • Garnek z nierdzewnej stali lub emaliowany (nie może być ani aluminiowy ani teflonowy gdyż wejdzie w reakcję z NaOH). Ze względów bezpieczeństwa garnka do wyrobu mydła nie należy używać do celów kulinarnych.
  • 2 słoiki szklane różnej wielkości
  • Drewniane lub silikonowe mieszadło
  • Gumowe rękawiczki
  • Okulary ochronne (lub gogle do nurkowania, ważne żeby chronić oczy)
  • Waga elektroniczna – zachowanie proporcji składników jest bardzo ważne
  • Termometr
  • Foremki do mydła, do lodu, do ciastek. Karton po mleku lub duża plastikowa butelka, jeżeli chcemy zrobić mydło w bloku, by później kroić je na plastry.
  • Ocet – w razie potrzeby do neutralizacji mieszanki sody.

Można zaczynać :-)

Wyrób mydła

Załóż bluzę z długim rękawem, fartuch, rękawiczki i okulary. Pamiętaj o uchyleniu okna, żeby pozbyć się oparów.

  1. Dokładnie odważ oleje do wyrobu mydła
  2. Podgrzej olej w garnku do około 60°C
  3. Do dużego słoiczka wlej wodę destylowaną, do małego odważ sodę
  4. Dodawaj sodę stopniowo do wody cały czas mieszając (sodę do wody, nigdy na odwrót!)
  5. Mieszanka szybko stanie się gorąca ok. 70°C, więc ostrożnie mieszaj, aż stanie się przejrzysta. Nie wdychaj oparów. Włóż do słoiczka termometr i kontroluj temperaturę.
  6. Gdy mieszanki olejów i sody osiągną wymagane temperatury (pomiędzy 40-50°C) dodaj roztwór sody do mieszanki olejów szybko mieszając. Zataczaj małe kręgi i ósemki, także na brzegach.
  7. Kontynuuj mieszanie, aż mydło nabierze gładkiej, gęstej konsystencji miodu, budyniu
  8. Czas na dodatki :-)  Olejki eteryczne, zioła, ziarna, przyprawy, czekolada, miód z mlekiem, barwnik. W zależności od receptury.
  9. Posmaruj formy olejem i przelej lub przełóż masę do foremek. Zabezpiecz od góry folią, przykryj ręcznikiem lub kocem i odłóż w bezpieczne miejsce z dala od dzieci. Po 24-48 godzinach leżakowania proces zmydlana dojdzie do końca.
  10. Wyjmując mydło z foremek i podczas krojenia używaj rękawic ochronnych.
  11. Pokrojone mydło musi leżakować jeszcze z 4-6 tygodni, by zakończyły się wszystkie procesy chemiczne. Mydło po wytworzeniu ma bardzo wysokie zasadowe pH  i może mocno podrażniać skórę. Mydełka możesz przechowywać w tym okresie w pojemniku przykrytym papierem. Pod koniec okresu leżakowania możesz sprawdzić pH swojego mydła za pomocą papierka lakmusowego. Prawidłowe pH powinno mieścić się w przedziale 7-10 pH.

 

Proste mydełko dla początkujących

Składniki

  • 1000 g oliwy z oliwek (olive pomace)
  • 127 g  NaOH
  • 380 g wody destylowanej

Temperatura mieszania składników 40-45°C

Mydło kastylijskie

Składniki

  • 550 g oliwa z oliwek
  • 160 g olej kokosowy
  • 160 g olej palmowy
  • 250 g wody destylowanej
  • 120 g NaOH

Temperatura mieszania składników: 43-46°C

Mydło kokosowe

  • 600 g oleju kokosowego
  • 300 g oleju rzepakowego
  • 60 g oleju awokado
  • 25 g wosku pszczelego
  • 370 g wody destylowanej
  • 150 g NaOH

Temperatury mieszania składników: 43-50°C

Hand-made natural soap on sackcloth

Wykańczanie i pakowanie mydła

Po okresie leżakowania można zadbać o formę i wygląd mydełek. Większe nierówności przytnij nożem. Możesz też nożykiem zaokrąglić brzegi mydełka. Chropowatą powierzchnię i nierówności wypoleruj kawałkiem tkaniny.

Mydełka możesz zapakować w przezroczysty celofan i obwiązać wstążeczką lub obwiązać bezpośrednio materiałową lub ozdobną wstęgą, zostawiając po 1,5 cm z każdej strony. Możesz użyć także papierowych lub płóciennych torebek. Wiele akcesoriów do pakowania mydełek kupisz w kwiaciarni :-)

 

Zawsze pamiętaj o okresie leżakowania domowego mydła. Do świąt mamy jeszcze trochę czasu, więc najlepiej już teraz przygotować takie domowe mydełka na prezenty dla rodziny i przyjaciół :-)

Przygotuję dla Was kilka receptur na mydełka z jakimiś ekstra dodatkami. Śledźcie bloga :-)

www.kosmetyka4u.blog.pl

The following two tabs change content below.
Moją pasją jest kosmetyka, makijaż, rysunek i książki. Jestem niepoprawną romantyczką, uwielbiam podróżować i kocham dzieci. Lubię kawę z ciastkami, a dla równowagi jeżdżę na rowerze i trenuję z Ewą Chodakowską i Mel B ;). Lubię też pisać i stąd pomysł na blog:-)
,,
5 comments on “Domowa mydlarnia – DIY zrób mydełko z odżywczych olejów roślinnych we własnej kuchni
  1. Witam, od dłuższego czasu szukam po internecie przepisów i sposobów wykonania mydła w domu. Zakupiłam różne składniki, ale interesuje mnie coś takiego, jak ogólne zasady dobierania proporcji, np. że na ileś tam oleju twardego ma być ileś płynnego i na tą ilość tłuszczy, ma być tyle, a tyle sody kaustycznej, a do tej proporcji sody tyle a tyle wody, tak, żeby w końcowym efekcie wyszło dobre mydło o odpowiedniej konsystencji. Czym się kierujesz przy ilościach składników do danego mydła? Czekam z niecierpliwością :)

    • Dzięki Natalio, ale nie znam angielskiego :( i powiem Ci, że próbowałam skorzystać z polskich kalkulatorów, ale nie za bardzo wiem jak. Muszę trochę popróbować :)
      Dzisiaj będę tworzyła jakieś mydlane cudo, nie wiem jeszcze co to będzie :)
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


4 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 Pin It Share 2 Email -- 4 Flares ×